Индонезия се бори да повиши производството на петрол

Нананг Абдул Манаф, вицепредседател SKK Migas

07:00 | 6 септември 2023
Обновен: 08:29 | 6 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Първо, цената на петрола е близо до 90 долара за барел. Нагоре или надолу оттук нататък?

Зависи от глобалната ситуация. Силно е динамична. Много е трудно да се прогнозира цена на петрола.

Според вас накъде ще тръгне? Какво усещате?

Надяваме се цената на петрола да варира около 80-90 долара. За нашата страна, Индонезия, която все още внася до други страни това е важно. Ще пострадаме с увеличаване на цената на петрола. Ще се наложат повече субсидии за бедните семейства.

Знаем, че Индонезия повишава цената на петрола, а субсидиите се утроиха и вече не може да си го позволи. Необходимо ли е Индонезия да повишава отново цената при нивото, на което е сега?

Индонезия се бори да повиши производството на петрол. Толкова много програми има за проучване и развитие, за търсене на петрол с цел да се задоволи търсенето ни.

Затова каним инвеститори да дойдат в страната, за да правят проучвания на нови находища, особено на петрол, за да отговорим на търсенето. Дори природният газ мисля, че е много добър за енергийния преход. Той играе важна роля сега и в бъдеще ще има такава.

Производството на втечнен газ на Индонезия пропусна очакванията миналата година. Как изглеждат нещата за 2023г?

Проектът на Chevron Тангух, опериран от BP закъсня заради ковид пандемията. Сега имат готовност да започнат и все още настройват за последно оборудването и се приготвят.

Кога находището Тангух ще заработи и ще произвежда и за къде?

След Тангух Трейл 3 тръгне, ще имаме възможността да отговорим на вътрешното търсене и дори да изнасяме. Имаме няколко пъти недостиг. За в бъдеще се опитваме да възстановим предлагането, когато Тангух Трейл 3 тръгне по някое време този месец.