Майо: Базел III може да е удар в стомаха за някои от най-големите банки

Майк Майо, управляващ директор в Wells Fargo

11:49 | 31 август 2023
Преводач: Мария Попова

Писали сте много за новите правила, за Базел III, а сега и за FDIC, но какво означават те за разликите между средно големите банки, които не са били обект на тези правила и най-големите банки, които вече разполагат с буфер, за да оцелеят в подобна буря?

Ако има един извод, който да направим за тази година, то той е, че Голиат печели.

Най-големите, най-строго регулирани банки се представят отлично по много показатели: те са по-устойчиви, те разполагат с повече капитал, подложени са на по-голям контрол, преминават стрес тестовете и това е напълно различно от предходните 50 години.

Представянето на големите банки е много по-силно отколкото мнозина очакваха за разлика от регионалните банки, които тепърва ще бъдат подложени на надзор като този на големите банки.

Но след 40 години стаж в анализирането на банките, аз самият съм удивен колко голяма промяна трябва да се осъществи при най-големите банки.

През изминалото десетилетие имахме стрес тестове, удвоихме капитала, увеличихме ликвидността, големите банки подкрепихме икономиката по време на пандемията…

Бих казал: отлично свършена работа, благодарим ви, регулатори!

Мислех си, че мисията е изпълнена и тогава настъпи последния етап от Базел III. През седмицата, започваща на 11 септември, когато се открива сезона на конференциите на Уолстрийт, банките ще ви кажат какво точно означава последният етап от Базел III.

А той означава повече усложнения, повече конкуренция при неравни условия и много по-голяма цикличност.

Подгответе се за удар в стомаха, когато стане ясно какво ще причини Базел III на някои от най-големите банки.