IEF: Глобалната рецесия влияе на търсенето на петрол, част 1

Джо МакМонигъл, главен секретар на International Energy Forum

04:00 | 28 юли 2023
Обновен: 05:41 | 28 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

15 от 20 души, които следваме казват, че Саудитска Арабия ще кара по учебник от 2021г и ще удължи с още един месец. Какво е нужно да ги накара да не удължават съкращението на производството с 1 млн барела на ден?

Пророчески ще кажа, че нямам вътрешна информация. Но бих се съгласил с тези следени от вас хора. Мисля, че вероятно ще го направят.

Защото макроикономическата характеристика с натиска на негативното настроение предимно върху пазара на суровините повлича и петролния.

Традиционно бихме забелязвали движения в различни геополитически сфери. Дори на ниво запаси. Които биха предизвиквали силни реакции на пазара. Но пазарът не реагира на новините от последните няколко месеца. Глобалната рецесия потенциално влияе на ръста на търсенето.

Макар че при акциите не е така, както знаете. Всички прогнозират меко приземяване, а акциите са добре. Но при суровините като цяло, не само при петрола, все още има негативно настроение.

Смятам, че ОПЕК иска това да се промени преди да обърнат политиката си на производство.

Чета една бележка на Standard Chartered отпреди няколко часа. Те говорят за голям дефицит в предлагането. И казват, че заради него прогнозата им за цената на Брент остава без промяна на 88 долара за барел за третото тримесечие. 93 долара за четвъртото тримесечие. Съгласен ли сте с тях от това, което чувате?

Вижте, ние не сме в бизнеса с прогнозиране на цените, но бих се съгласил, че ще има още натиск. Мисля, че ще има още повече натиск над цените точно по тази причина.

Забелязахме намаляване на запасите в САЩ, но както каза Манъс, не толкова, както се очакваше. Но вероятно в следващите няколко седмици и месеци те ще намалеят значително.

Вече навлизаме в средния петгодишен диапазон. Така че това ще бъдат данните, които пазарите очакват. Говорим за пазара на деривати. За да се съгласуват цените повече с това, което става на физическия пазар. А това е много силен и затегнат пазар.