IEF: Глобалната рецесия влияе на търсенето на петрол, част 2

Джо МакМонигъл, главен секретар на International Energy Forum

03:30 | 28 юли 2023
Обновен: 05:39 | 28 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Приятно ми е да чуя отново, че добрият стар среден петгодишен диапазон пак е на мода. Мащабните дефицити, за които говори Международната енергийна агенция са 1,7 млн барела през второто полугодие. Това ще ни отведе към 90 долара. Очаквате ли дефицит на това ниво и това затягане и колко бързо ще настъпи?

Вижте, трите най-големи страни-потребителки на петрол, САЩ, Китай и Индия имат търсене от 3 млн барела на ден повече спрямо миналата година.

През второто полугодие очакваме Китай и Индия да увеличат с 2 млн барела на ден търсенето. Затова да, очаквам голям дефицит през втората половина на годината.

Впрочем не е само ОПЕК. Би трябвало да се тревожим какво ще направят другите производители, които не са в ОПЕК. САЩ например.

Шистовият петрол в САЩ е силен, вече изравнява и може да падне. Какво става там, какво става в Бразилия и други подобни страни?

Мисля, че трябва да изчакаме да видим какво става.

Но вниманието ще бъде насочено главно към предлагането през второто полугодие. Не към търсенето, което се завръща, също както след ковид. Знаем какво стана веднага след възстановяването от ковид.

Международният енергиен форум бе основан през 1991г и това е платформа за страните-потребителки и за производителите. На него те обсъждат и спорят. Какво чувате като консенсусно мнение? Какъв е диапазонът, който всеки приема? Форумът има 71 членове.

Ако питате министрите на страните-производителки и страните-потребителки, те ще ви отговорят вероятно различно. Няма да приемат, че имат обща цена.

Но по едно нещо има съгласие. Това е, че цените не бива да са твърде високи.

Защото вижте, току-що говорихме за негативното настроение. И какво ще стане с глобалната икономика. Не мисля, че ОПЕК иска цените да се вдигнат толкова много, че да станат препятствие за възстановяването.

Те искат да са високи няколко месеца до определено ниво, но мисля, че целта им е силна глобална икономика. Така че светът да се развива и расте.

Това е добре за техните икономики и продажбите на техните продукти.