Накъде може да тръгне Испания след изборите, част 2

Федерико Санти, старши анализатор за Европа, Eurasia Group

16:11 | 22 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Много интересни бяха последните събития и устойчивостта на левицата. Кажете ми повече за дясното предизвикателство. Май Vox може да се коалира с Народната партия и да направи дясно правителство. Партията Vox е много интересна. Разбирам от някои сондажи, че може да събере повече влияние, повече власт и дори място крайната десница да влезе в кабинета в Испания за пръв път от десетилетия. Като обаче в същото време получи по-малко гласове от очакваното. Какво мислите за тях?

Точно така. Vox са горе-долу новаци на политическата сцена в Испания. Появиха се преди около десетилетие. Представени са в редица местни и регионални правителства. За пръв път обаче може да влязат в националното правителство.

Ако наистина в резултат изборите са появи дясно мнозинство, те ще настояват на пълно коалиционно споразумение, ще поискат няколко министерства. Те са малко неясни.

Ще внесат много несигурност в икономиката. Може да повишат социалното напрежение в Испания, особено в областта на правата на човека, на LGBT, миграцията и отношенията между централното правителство и регионите. Това е много упорит проблем.

В икономиката ще окажат натиск над Народната партия да увеличи още данъците, което ще повиши фискалния риск, а той е доста ограничен като цяло.

Изобщо ако Vox тръгне към центъра, което е тенденция в цяла Европа, защото не оспорват членството на Испания в ЕС, в еврозоната или икономическото развитие на страната като цяло, рисковете остават повече в социалната сфера.

Като цяло това също е тенденция, която забелязваме в цяла Европа. Особено на фона на усилията да се спре инфлационния шок.

Обикновено опозицията се възползва от това, но най-често това са десноцентристите и умерената опозиция, а не популистките партии. Дългосрочната тенденция определено е растяща.

Забеляхме огромна подкрепа и за крайнодесните, популистки движения, от което мнозина се опасяваха, заради енергийната криза миналата година.

Сравнение може да има само в някои части на Европа. Испанската икономика може да не изглежда толкова пострадала от цялото напрежение заради инфлацията и борбата за енергийни източници на други места. Каква роля изигра икономиката в тази кампания?

Икономиката на Испания е доста добре. Малко по-защитена се оказа от вредните ефекти на енергийната криза, засегнала Европа миналата година.

Очаква се да расте доста добре с близо 2% тази и следващата година.

Испания води сред големите европейски икономики по спад на инфлацията.

Това малко помогна на социалистическата партия, поне в настроенията преди изборите. Всичко останало обаче е същото. Среда на висока инфлация, натрупани ефекти от намаляването на реалните доходи – Испания също пострада от това.

В заключение това би могло да помогне на опозицията пред управляващата социалистическа партия. Това е един от най-структурните фактори, който следим извън сондажите, които показват накъде ще тръгнат изборите.