Казакс: Надяваме се да няма стагфлация

Мартинс Казакс, гуверньор на централната банка на Латвия

14:04 | 28 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Това е дебатът, който води всяка централна банка. Да се бори с инфлацията агресивно или да изчака забавения ефект на монетарната политика да се усети. Забелязвате ли стагфлация в Европа?

Дано да няма. Забелязваме, че икономиката се смекчава. Но ще направим необходимото, за да намалим инфлацията до целта ни от 2%. Стагфлацията не е добър избор.

Колко още повишения очаквате да направи ЕЦБ?

Рано е да се каже колко точно. Зависи от данните. Според мен през юли няма да ми е приятно да кажа, че заради информацията ми за икономиката към момента, вече сме приключили.

Трябва да повишим още лихвите. Забелязваме, че икономиката някак се смекчава, но не е достатъчно слаба, за да се справи сама с инфлацията.

Трудовият пазар остава доста силен.

Бих казал, че са нужни още повишения, но..

През септември?

Ще видим през септември. Тогава ще решаваме. През октомври ще решаваме за октомври. Излизат нови данни. Решаваме според тях. Критична е и фискалната част от уравнението. Фискалната политика няма да се затегне повече, отколкото монетарната ще се затегне.

Като гледате пазарите къде са те в момента?

Мисля, че очакват и са твърде големи оптимисти, че инфлацията ще се понижи много по-рано от очакваното. Но е погрешно да се вярва, че лихвите ще бъдат намалени още през първото полугодие на следващата година.

Според мен би трябвало да намалим лихвите само като видим, че инфлацията значително и упорито започва да пада към целта ни от 2%. Едва тогава бих казал, че ще е нужно да намалим лихвите.

Иначе ако инфлацията не се движи към 2% защо да стимулираме икономиката? По-високите лихви биха ни позволили и да запазим сегмента на монетарната политика от още удари.

Значи като график не очаквате намаляване на лихвите преди най-рано второто полугодие на следващата година?

В никакъв случай през първото полугодие. Според мен това е просто несъвместимо с основния ни сценарий.

Или пазарите са по-оптимистично настроени към инфлацията или я оценяват по различни макроиокономически сценарии, без финансов смут или икономики в дълбока рецесия.