Солсбъри: Технически вероятно сме в бичи пазар

Джулиън Солсбъри, инвестиционен директор Goldman Sachs Wealth management, Лиса Ериксън, директор Публични пазари, US Bank Wealth Management

11:53 | 14 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да започнем с т.нар. Бичи пазар. Истински ли е и устойчив ли е? Нашият екип следи тези неща в Bloomberg. Тези анализатори смятат, че към края на годината ще стигне 4000. Сега върви към 3400. Истина ли е това?

Ние сме скептично настроени към пазара. Заемаме неутрална позиция към американските акции. Причината е в противоречивите сигнали какво ще стане с фондовия пазар.

От една страна знаем, че фундаментите се забавят и при компаниите се насочват нагоре или в макроикономически план се движат надолу. Имаме и продължаващи препятствия заради продължаващото затягане на монетарната политика.

От друга обаче забелязваме някои проблясъци напоследък и технологичните водят американския пазар на акции нагоре.

Дали сме в нов бичи пазар? Смятаме, че предстои да видим, но определено има инерция към възходяща траектория.

Ще научим това от Фед тази седмица, като решат за монетарната политика. Дали няма да ни измъкнат отново бичия пазар под носа?

Ако продължа мисълта на Лиса, технологичните определено са силно подкрепящи. Хората влязоха в този период силно изнервени и разтревожени от перспективата за печалбите. А се изненадаха приятно. Особено през първото тримесечие.

Хората седят върху камари от пари. И вероятно рисковите активи ще продължават да поскъпват заради обема пари, който седи и чака да бъде инвестиран някъде.

Интересно, говорите за бичи пазар. Сега технически вероятно сме в бичи пазар. Допреди няколко седмици той бе силно концентриран в най-големите 7-8 акции, които поведоха. Но сега започва да се разширява към компаниите с малка и средна капитализация. Индустриалните акции започнаха да наваксват.

Като цяло нещата започват да изглеждат по-добре, след силно концентрирания период допреди няколко седмици.