Солсбъри: Ралито показва, че хората са спокойни за банките

Джулиън Солсбъри, инвестиционен директор Goldman Sachs Wealth management, Лиса Ериксън, директор Публични пазари, US Bank Wealth Management

11:48 | 14 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Тази част от ралито в последната седмица показва, че хората са все по-спокойни за ситуацията с банките, която някак се стабилизира.

Това важи и в краткосрочен план. Някои проблеми с краткосрочната ликвидност се уталожиха.

Все още обаче не сме се оправили напълно и ще продължава да има натиск над банките на най-различни нива. Маржините на лихвите ще останат под натиск. Качеството на кредитите, предполагам, също ще продължи да е под натиск. Все още е рано.

Вие се връщате преди малко от Берлин, където участвахте в голяма конференция. Тя е била ориентирана повече към частния капитал, както разбирам. Какво ще кажете за частния кредит?

Много въпроси има по тази тема. Всички говорят за това. Като пътувам по света, не само в Берлин, но и в Близкия и Далечния изток има голям интерес към частния кредит. Също и тук в САЩ се задават въпроси дали не е обект на прекалено голямо вълнение? Дали не отиват твърде много пари натам.

Вижте, чудесно е да го има като алтернативен източник на капитал във времена като днешните, когато банките работят на силно разделен пазар и не предоставят ликвидност. Така че този източник излиза на преден план.

Все още има дълъг път пред себе си. Все още частният кредит е само 7% от пазара на фиксирана доходност и около 2% от глобалния пазар на активите под управление. Само 17% от алтернативите. Затова все още смятаме, че частният пазар на кредитиране има възможности да продължава да расте. Очакваме около 20% ръст и повече в следващите няколко години.

Това е печеливш пазар на частните кредити. Но какво забелязвате по-специално при фиксираната доходност?

Смятаме, че има редица интересни възможности при фиксираната доходност. И докато доходността като цяло е много по-висока отпреди година, при отделните сектори има някои допълнителни възможности за откриване на доходност.

Една такава област, която препоръчваме на клиентите си е презастраховането, където практически като инвеститор помагате да се избере част от този застрахователен риск, при който получавате добра премия в областта на имотите и щетите.

Сега забелязваме не само тази добра допълнителна доходност, но и доста натиск тези цени да остават доста привлекателни за инвеститорите. Просто защото има липса на капитал в сектора.

Това е едва област, която ни интересува.

Другата е областта на кредитите, подкрепени от обезпечени с инструменти на частни финансови институции ипотеки. Там има все още сравнително силни фундаменти, които подкрепят тези кредитополучатели за много големи ипотеки, които не са непременно гарантирани от агенциите. Но отново, много силна доходност, подкрепяна от изплащането на кредитите.