Как Украйна ще се справи с разрушената язовирна стена, част 1

Юлия Свереденко, министър на икономиката на Украйна

16:00 | 7 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

С нас е министърът на икономиката на Украйна Юлия Свереденко. Очевидно разрушаването на язовира се отразява страшно много в цяла Украйна. Имате ли в момента представа колко хора ще бъдат засегнати и какъв е приоритета ви в момента?

Това, което стана днес без съмнение може да се нарече най-голямото сътворено от човек бедствие. Русия отново доказа на целия свят, че действа като терористична държава.

Мисля, че това бедствие ще се отрази като биологично оръжие за масово унищожение.

Относно щетите за нас – ще бъдем готови да ги оценим след няколко дни. Разбираме, че ако искаме на възстановим или модернизираме този ВЕЦ в стария му мащаб, може да ни струва поне 1,5 млрд долара.

Разбира се, ще знаем точно след няколко дни.

В резултат на този терористичен акт, може да бъдат наводнени 80 населени места. Затова започнахме евакуацията в 14ч, веднага, щом бяхме информирани за това действие на руската страна.

Това е най-спешната ни задача в момента.

Знаем, че язовирът е бил разрушен от руснаците и имаме доказателства от разузнаването, че не имало никаква външна намеса. Това определено е действие на руснаците.

Сега правим евакуации, ако трябва да отговоря на въпроса ви кой е нашия приоритет.

Имате ли повече информация конкретно за доказателствата кое е предизвикало разрушението? Казахте, че имате такива и знаете, че е Русия. Но как е станало? Дали с бомбардировка или с мина? Как?

Знаем, че не имало бомбардировка и затова тези щети са предизвикани от детонация.

Ако помните миналата година, имахме информация, която споделихме с чуждестранните лидери, че руснаците са минирали ВЕЦ-а. Беше въпрос на време да го взривят.