Колинс: Фед може да направи пауза

Сюзън Колинс, председател на Фед Бостън

10:00 | 29 май 2023
Преводач: Мария Попова

 

Има няколко фактора, които стоят зад инфлацията в момента, но в крайна сметка тя се дължи на търсене, което изпреварва предлагането и това води до натиск над заплатите и цените, който разпалва тази инфлация.

Повишаването на лихвите от страна на Фед има за цел да забави разходите, да охлади трудовия пазар и да възстанови баланса между търсене и предлагане.

След март 2022 Фед повиши лихвите от почти нула до малко над 5% като последното повишение стана факт само преди няколко седмици. Скорошният стрес в банковата система вероятно ще затегне допълнително условията за кредитиране на бизнеса и потребителите, което също ще охлади търсенето.

И макар инфлацията да е все още твърде висока, има някои обещаващи признаци на промяна и аз съм убедена, че ние се намираме близо или сме в точката, в която паричната политика може да направи пауза в повишаването на лихвите. Това ще ни даде възможност по-пълно да оценим последиците от действията, които сме предприели до сега и ефекта от общото затягане на кредитните условия върху икономическата активност.

Също така вярвам, че за нас е важно да взимаме всяко наше решение въз основа на една цялостна оценка на наличната към момента информация. Следващото ни заседание е през юни, след две седмици.

Междувременно ние продължаваме да следим широка гама от данни за движението на цените, трудовия пазар, финансовите условия и още много, за да оценим как се справя икономиката.