Тереза Червинска: Определено ще присъстваме на пазарите на дълг

Тереза Червинска, министър на финансите на Полша

08:55 | 29 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Госпожо финансов министър на Полша, добре дошли в Bloomberg. Вие сте на обиколка. Бяхте в Саудитска Арабия, сега сте в Катар. Колко е важно и какъв е апетитът на близкоизточните пари към Полша?

За Полша е много важно днес, заради енергийната сигурност. И двете страни, Саудитска Арабия и Катар са много надеждни и много добри партньори на Полша.

Ние подновихме отношенията, изградени с визитите и изградените двустранни връзки на президента Анджей Дуда и премиера Матеуш Моравецки.

Започнахме много близко сътрудничество не само по доставките на петрол и газ, но и по други търговски отношения.

Очевидно поддържате връзки със Суверенния фонд и министерствата. Но как привличате компаниите от Саудитска Арабия и Катар? Също и от ОАЕ? Имате твърдото намерение да привлечете техни пари в полските облигации и в енергийната сигурност.

Да, колегите ми от Саудитска Арабия и Катар и инвеститорите вече присъстват на пазара на полските държавни облигации и на пазара на полския дълг. Бихме искали да участват по-силно с повече стойност и има интерес. Има интерес и от двустранни отношения между компаниите.

Компании от Полша инвестират тук в момента в информационните и комуникационни технологии, както и в Полша има близкоизточни инвеститори.

Казахте, че се интересуват да увеличат дела си в пазара на облигации от Полша. Какво е нужно, за да ги накарате да преминат към действия? И то мащабни?

Това не е тема на дискусиите ни. Не обсъждаме размера, защото политиката ни в управлението на дълга следим какво прави пазарът, какви са цените. Когато дойде точния момент за емисия, ще решаваме.

Вие събрахте 9 млрд долара от продажбата на еврооблигации. Колко още имате намерение да търсите? И какви облигации смятате да пуснете преди края на годината?

Вече покрихме над 80% от дълга за 2023г. На полския пазар, както и на пазара на щатски долари и евро. Така че сме решили въпроса с управлението на дълга.

Разбира се, половината година все още предстои и определено ще присъстваме на пазарите на твърда валута, но няма да ви кажа датата, защото зависи от условията и нуждите на полския бюджет.