Жовква: Украйна ще започне контраофанзива, щом получи оръжия и боеприпаси

Игор Жовква, главен дипломатически съветник на президента на Украйна

12:17 | 26 май 2023
Преводач: Мария Попова

Наистина искам да чуем вашия коментар по думите на министър председателя на Унгария Виктор Орбан казани пред Bloomberg преди два дни: „Във военно отношение Украйна не може да спечели войната.“ Как бихте отговорили на унгарския премиер?

Не знам, може би съм пропуснал нещо, може би министър председателят е станал много добър военен експерт и е запознат с капацитета на украинските военни сили и с капацитета на руските военни сили. Това ми напомня, че в началото на тази открита агресия през февруари 2022, военни експерти със същите познания като тези на цитирания от вас лидер казваха, че Киев ще бъде обсаден и победен за три до пет дни. После казаха: „Може би няма да са три до пет  дни, може да са седмица или две.“

Ние воюваме вече повече от 450 дни и не само не сме победени, но и успяхме да си върнем 50% от териториите, които Русия беше окупирала след откритата си агресия. Ние продължаваме да подготвяме контраофанзива и щом сме готови, с подкрепата на нашите партньори, които ни доставяха и продължават да ни доставят модерна артилерия, достатъчно муниции, танкове и бронирани машини, щом ги получим ще започнем контраофанзива и тя определено ще е резултатна.