Лео Панета за управлението чрез криза, част 3

Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ, бивш директор на ЦРУ и бивш началник на канцеларията на Белия дом

19:00 | 25 май 2023
Преводач: Петя Кушева

 

 

Русия вижда какво постигат лидерите на Г-7. Сигурно Китай – също. Какво послание праща Пекин?

Често казвам, че посланието на САЩ и техните съюзници в подкрепа на Украйна не е само към Русия, а и към Китай, Северна Корея и Иран. Че когато начертаят една граница, САЩ и съюзниците ни ще се придържат към нея. И че всъщност ако Китай направи лошо решение спрямо Тайван, те знаят какво ги чака.

Така че е чудесно, че вече можем да видим едно мощно усилие, което накрая ще спре Путин и инвазията му в Украйна.

Не само е добре за демокрацията. Защитава демокрацията и в 21в.

Има доста послания към един човек, който не е в стаята, президентът Си, който обяви разширено партньорство с Тайван. Сигурно стига още по-далеч, за да изпрати посланието. Какво мислите?

Няма никакво съмнение. Това търговско споразумение е от критично значение. Оръжията, които даваме на Украйна са от критично значение.

Си не иска да направи нищо, просто не вярвам, което би навредило на икономиката на Китай. Си разбира, че това е най-важно за позицията на Китай в света. Ако предприемем действия и санкции, които вредят на икономиката им, това ще намали възможността му да види в бъдеще силен Китай.

Си го разбира. Сега разбирам, че руснаците ще пратят някой друг в Китай да говори със Си и сигурно ще поискат някаква военна подкрепа. Затова Си трябва много да внимава да не се включи внезапно във войната. Защото това би означавало, че икономиката му силно ще пострада.

Говорим за отношенията между САЩ и Китай и напреженията в тях. Можете ли да ни кажете какво е стратегическото значение на Папуа-Нова Гвинея? И защо отмяната на визитата на президента там не беше добра идея?

Отново, като имаме предвид посланието към Китай, посещението на президента в Папуа-Нова Гвинея и Нова Зеландия казва, че нас ни е грижа за съюзниците ни в Индо-Тихоокеанския регион.

Китай не харесва едно – способността ни да обединяваме съюзниците. Те не обичат съюзите.

А съюзите са най-важното за способността ни да изпращаме силно послание към Китай да не действа от позиция на силата.

Така че не пращаме добро послание с това, че президентът Байдън не успя да включи другите страни в програмата си. Но в същото време, по-лошото послание би било ако обявим фалит на икономиката и светът го получи. Затова разбирам защо президентът направи така.