Кисейн: САЩ се бори да привлече още страни да подкрепят Украйна

Керълайн Кисейн, Център на глобални въпроси, New York University

09:00 | 22 май 2023
Обновен: 13:50 | 22 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Толкова много неща на Г-7, но да започнем оттук. Това е част от опита да се привлекат страни като Индия, Индонезия, Бразилия, Глобалният Юг да заемат по-твърда позиция в подкрепа на Украйна. Много по-силна от сегашната, а тя е неутрална. Какво стана и колко е важно за опита на Г-7 да привлече Г-20?

Това е втората среща на Г-7, в която Украйна е важна част от дневния ред. Миналата година по това време бе въведен тавана на цените на петрола и влезе в сила от декември.

Трудно е за страни като Индия, въпреки че Зеленски се срещна с Моди. Индия е голям купувач на руски петрол и зае позиция на ненамеса, което има смисъл за нейните стратегически интереси.

Много от страните, от които Зеленски иска подкрепа някак си стоят настрана. Въпреки че разбират, че по-скоро се застраховат да вземат определена страна заради икономическите последствия. И заради част от икономическата несигурност и препятствия пред тези страни.

Заради дебата за тавана на дълга в САЩ, тази мелодрама, която гледаме периодично в САЩ, намалява ли влиянието на Америка в света? Другите страни в Г-7 или извън организацията, които не искат да се присъединят, въпреки нашето предложение, чувстват ли се по-различно?

В известен смисъл е проблематично според гледната точка. Да не се срещне Байдън с Четворката. Създаде се ситуация, губеща за всички, защото ако беше останал, вместо да се върне в САЩ, за да работи по дълговата криза, републиканците биха го критикували.

Така че е истинско предизвикателство. САЩ трябва да се справи и се надявам да се постигне решение. САЩ е изправен пред много проблеми в момента по отношение на имиджа си пред различни страни.

И се връщаме към предишния въпрос – защо някои страни искат да се застраховат като не заемат позиция по руската агресия в Украйна.