НАТО иска повече помощ за Украйна

08:30 | 4 април 2023
Обновен: 15:06 | 4 април 2023
Преводач: Мария Попова

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предлага съюзниците да заделят 543 милиона долара годишно в помощ на Украйна. Те ще финансират краткосрочни нужди като гориво, защитно оборудване и противо-дронни системи за съпротива срещу руската инвазия. Пакетът има за цел да осигури на Украйна и дългосрочна помощ за модернизиране на въоръжените ѝ сили, така че да отговарят на стандартите на НАТО.

Русия обвини Украйна и група, свързвана с Навални в планирането на взрива в Санкт Петербург убил блогър поддържащ войната. Той е имал над 570 хиляди последователи и е бил известен с категоричната  си подкрепа за целите на войната, включително и пълното унищожение на украинската държава.

Астронавтите на НАСА Кристина Кук и Виктор Глоувър са част от четиричленния екипаж, който ще излети към Луната на Артемис II през следващата година. Към двамата ще се присъедини канадецът Джеръми Хенсън и Рийд Уайзмън. Така НАСА е вече със стъпка по-близо до връщането на хора в близост до Луната за първи път след мисията на Аполо преди около 50 години. Екипажът на Артемис включва първата жена, първият цветнокож и първият чуждестранен астронавт в мисия  до Луната.

Затягането на ограниченията и санкциите срещу Русия заплашват с ограничаване на газовите доставки и шофьорите по източното крайбрежие са застрашени от по-високи цени на горивата през това лято. Газовите фючърси в Ню Йорк са в най-силните си бичи позиции от ноември – признак за недостиг на доставките през май. Газовите запаси в САЩ са на 9 годишно дъно, а търсенето е като през 2022 и спадът може да затегне снабдяването и да повиши цените.