Глен: Британската банкова система е стабилна, част 2

Джон Глен, главен секретар на Министерството на финансите на Великобритания

19:24 | 1 април 2023
Преводач: Петя Кушева

Министър-председателят Риши Сунак отключи по-широко Брекзит споразумение.  Какво става с Меморандума за разбирателство по отношение на финансовия сектор?

Е, ние готови сме да подпишем Меморандума за разбирателство от две години. Аз бях готов да го подпиша. Така и не успях да го подпиша, когато бях министър на финансовите услуги в Обединеното кралство. Надявам се, че това ще бъде възможно скоро. Искаме да имаме положителен търговски отношения. Не мога да кажа кога. Това не е моя пряка отговорност сега.

Скоро? Но тази година ли ще стане?

Вижте, надявам се, че това ще стане възможно най-скоро. От ЕС ще зависи да реши кога са готови да го направят. Но мисля, че това, което министър-председателят постигна с Рамката Уиндзор е бщопризнато, че възстановява възможностите за по-близки отношения с ЕС като близък търговски партньор. Но очевидно също така ценя и отношенията със САЩ и можем да гледаме и в двете посоки по положителен начин.

Разговаряхме по-рано, преди да се присъедините към нас с Хедър Бушей от Съвета на икономическите съветници на Белия дом. Те се хвалят с постиженията през последните няколко години, знаейки, че това ще бъде много по-трудно в условията на разделен Конгрес. Едно от тези постижения е Законът за намаляване на инфлацията, за който знам не винаги е имал приятели отвъд океана. Чудя се само какво е мнението на правителството на Обединеното кралство относно този закон?

Това очевидно е нещо, за което трябва да работим. Ние в Обединеното кралство бяхме на различно място по отношение на изменението на климата и движението към възобновяеми енергийни източници. Преди няколко седмици в бюджета потвърдихме ангажимента си към чиста енергия. Ще има повече информация за това тази седмица. Министър-председателят ще направи допълнителни изявления. 

Също така бяхме много ясни, че се нуждаем да продължим да инвестираме във възобновяема енергия. Поехме също така ангажимент за 20 млрд. за улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Много ясно разбираме как виждаме ядрената енергия като част от микса, но много добре знаем какво се случи в САЩ и ще трябва да продължим да имаме задълбочени диалог, който толкова много ценим с нашите с приятелите ни в САЩ за това как да се справим с последиците за САЩ и Великобритания и нашите вериги за доставки.

Вие сте на обиколка в САЩ. Ще посетите Сан Франциско, който е свързан с тази представата за Царството на еднорозите. Вие искате столицата на САЩ да отиде в Обединеното кралство. Но защо американските компании да могат да инвестират, да речем, в Лондон, а не в Тексас?

Е, надявам се, че могат да направят и двете. Но Обединеното кралство има огромен потенциал. Имаме процъфтяващ технологичен сектор, който е най-големият извън САЩ и Китай. И признаваме, че има големи възможности за инвестиции в естествените науки, във всички различни технологични програми, които са толкова важни за новата икономика. Отправихме призиви за инвестиции в изкуствен интелект и квантови компютри. И да, аз рекламирам Обединеното кралство за инвестиции от САЩ и ценим разговорите, които водим както на Източното крайбрежие, така и на Западното и знам, че моята работа е да  популяризирам Обединеното кралство и да бъде оценено.