Италия работи за енергийната сигурност с нов терминал

Алберто Брамбила, Bloomberg

16:06 | 28 март 2023
Преводач: Мария Попова

Зимата в Европа е към края си и противно на очакванията съюзът избегна енергиен апокалипсис. Но някои държави вече се подготвят за следващата година.

Намирам се на пристанище Пиомбино, на западния бряг на Италия, а зад мен можете да видите първият кораб-регазификатор пристигнал в страната. Той се счита за жизненоважен за осигуряването на енергийни доставки и на енергийна независимост от Русия.

Италия внасяше 40% от газа от Русия преди инвазията в Украйна. Днес, руският газ е по-малко от 10%, но без терминали като този следващата зима може да е трудна. SNAM е италианската компания закупила и оборудвала този кораб.

"До средата на май ще започнем да регазификацираме и планираме през тази година да можем да допринесем с около 2 милиарда кубични метра вносен капацитет, а след 2024 планираме да достигнем 5 милиарда кубични метра капацитет на терминала", казва Елио Руджери, управляващ директор на SNAM.

"Този кораб позволява работа с всеки друг плавателен съд, превозващ газ и ни дава свободата да избираме въз основа на икономически оценки и на морални оценки за това как страните доставчици използват нашите пари", казва Еудженио Джани, управител на Тоскана.

Не всички са доволни. Местни активисти организираха още миналата година протест срещу терминала в Пиомбино. В продължения на десетилетия, градчето е било дом за вече западащата стоманодобивна индустрия.

За да се намери общото между индустрията и гражданите е жизненоважно да се осигурят енергийните доставки и оцеляването. Терминалът в Пиомбино е само първа стъпка.