Променящото се лице на Холивуд: Южна Азия

Ритика Гупта, Bloomberg

20:00 | 22 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Южноазиатците най-накрая получават заслуженото в Холивуд. Дебютът на „Кинго“ е първия южноазиатски супергерой във филмовата вселена на Marvel. Netflix представи два южноазиатски водещи дами в модната драма "Бриджтън". А Disney пусна първия си оригинален филм с участието на индийско-американска актриса в главната роля.

"Мисля, че това, което наистина се промени е стрийминга. Когато се появи стриймингът, нуждата от глобализация стана просто важна", казва Приянка Чопра Джонас, актьор и продуцент.

А с по-голямото представителство идва и по-истинското приобщаване отвъд стереотипите или като страничен герой или комик. Това е добре дошла промяна след години на погрешно представяне на южно-азиатците в Холивуд.

"Най-трудното, с което се сблъсках като индийски актьор, беше ограниченото схващане за това на какво съм способна", казва Приянка.

Анджула Ачария казва, че хората често питат какво лошо има в стереотипите? "Защото те често са верни.  А аз казвам, защото животът ни не е просто стереотип. Животът е много повече от това".

"Трябва да покажем истинския образ на мюсюлманската общност. Не като злодеи или жертви, а като нормални хора", казва Малала Юсафзаи.

Но все пак трябва да се направи повече. При всички приказки на Холивуд за разнообразие, един доклад на Калифорнийския университет показва, че азиатците са само в 6% от главните роли, 4% от сценаристите и 7% от режисьорите във всички основни филмови категории.

"Не сме постигнали целта. Трябва да я постигнем. Мисля, че имаме да извървим дълъг път", казва Сараю Блу.

"Чувствам, че се нуждаем от повече сценаристи и повече режисьори, защото в крайна сметка те създават историите", казва Фрида Пинто.

"След това трябва режисьорите по целия път до върха да им позволят да разкажат своята история честно", казва Хана Симон.

"Не може да продължаваме да разчитаме на Минди Калинг да напише всички наши истории и не можем да продължаваме да оказваме натиск върху нея. Не изглежда реалистично", казва Майтрей Рамакришнан.

Въпреки че Холивуд има дългосрочни цели да разшири кръга от таланти, напредъкът може да е болезнено бавен.

"Това е огромна промяна и съм много горда с колегите, които имат силата и смелостта да се борят да излязат от гъстите води, които ни държаха настрана дълго време и действително да поискаме да заемем място на масата", казва Приянка Чопра Джонас.