Има репутационни щети, свързани с близостта до Русия.

Александър Корольов, старши преподавател, Университет на Нови Южен Уелс

12:41 | 22 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Срещата се провежда дни след като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин. Тя се смята за демонстрация на подкрепата на Пекин. Какъв е рискът е по-широко международно осъждане и от това, което наричате „омагьосан кръг“ или „омагьосан цикъл“ на влошаване на отношенията между Китай и западните съюзници?

Определено това ще бъде една от последиците.

Китай показва, че стои близо до Русия. Това ще предизвика още реакции от САЩ и основните им съюзници. Може би не толкова от Европа, колкото от Великобритания, САЩ и Австралия.

Определено има репутационни щети, свързани с близостта до Русия.

Но не мисля, че Китай се интересува повече от тези неща. Китай все повече признава, че с САЩ следват пътя на конфронтация.

По-скоро става въпрос за консолидация на геополитическите интереси, отколкото тревога за репутационните щети.

Определено обаче реакцията, която ще последва от Запада ще бъде за подкрепата от Китай на Русия. Че Китай подкрепя военнопрестъпници. Че Китай прави напук. Че съюзът Китай-Русия се утвърждава и че това би трябвало да е тревожно заради авторитарния фронт, както го наричат в Австралия.

В началото на седмицата агенция Синхуа писа за необходимостта да се засили двустранната търговия, защита на двустранните интереси и стратегически цели. Какъв е приоритетът според вас? Пекин се нуждае от техническо сътрудничество и достъп до високи технологии, но не е ясно дали Русия може да им го даде.

Русия не може.

Като говорим за документа на Си Дзинпин, тонът в него е много общ. Не очаквам никакви големи изявления от Китай, защото това не е в техния стил. Те са много внимателни, много дипломатични.

Тази среща най-вероятно ще бъде представена като още една важна стъпка в консолидацията на китайско-руското сближаване.

В икономически план Русия няма какво толкова да предложи. Но тя притежава стратегически активи, които интересуват Китай. Това са енергия и военни технологии. Особено в контекста на зараждащата се непосредствена конфронтация със САЩ в Индо-Тихоокеанския регион.

Значението на тези активи като сигурни енергийни доставки са критични за Китай.

Сега става дума по-скоро за геополитика, отколкото за икономическо сътрудничество.

Определено икономическите отношения са важни, но за Китай приоритет сега са сигурността и геополитическите тревоги.