Goldman очаква известно затягане в резултат на банковата криза

Андрю Тилтън, гл. икономист на Goldman Sachs за Азия

09:33 | 20 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да започнем с това, което казаха глобалните централни банки за доларовия суап. Определено това са съвсем различни координирани действия и може дават сигнал за различна функция на реакцията си за разлика от предишните кризи. Дали направиха достатъчно, за да защитят икономиката и банковия сектор от още финансов стрес?

Забелязахме много и бързи действия в последната седмица. Това е много окуражаващо. Извадихме си поуките от глобалната финансова криза, за да решим бързо проблемите с ликвидността в случая с регионалните банки в САЩ.

Доколкото действията на властите в Швейцария се отнасят до някои банки под по-голям стрес, това е успокояващо за пазарите.

Накрая обаче ще има известно затягане на монетарните условия в резултат на всичко това. Банките ще са по-предпазливи при удължаването на кредити и ще са по-внимателни към профила си на ликвидност в краткосрочен план.

Това ще се отрази донякъде на ръста и затова Фед може би няма нужда да прави толкова много, колкото ние и много други смятаха до неотдавна.

 

Какви са предположенията в момента на Goldman за заседанието тази седмица? Ще направят ли нещо или не?

Ние очакваме тази седмица да обявят пауза. Теоретично биха могли да използват ликвидни инструменти като дискаунт прозореца, новата програма за кредитиране на Фед, суаповата линия, за да се справят с опасенията за финансовата стабилност, като продължават да повишават лихвите за справяне с инфлацията.

Но при положение, че някои опасения за финансовата стабилност бяха предизвикани от загуби в портфейли с американски държавни облигации и по-високите лихви, смятаме, че тази седмица Фед може да направи пауза.

Важното обаче е да не се преувеличава значението на едно действие.

Накрая без значение какво ще бъде решението тази седмица, Фед може да поднови повишенията на следващите заседания, ако открие, че е твърде изостанал от кривата.

По същия начин, ако финансовият стрес се повиши, Фед може да направи пауза и евентуални дори да намали лихвата. Говоря в бъдеще. Подчертавам, че не очакваме намаления на лихвата от Фед в краткосрочен план.