Какво представляват платените грижи за децата във Великобритания

Алекс Морган, Bloomberg

15:30 | 17 март 2023
Обновен: 16:17 | 17 март 2023
Преводач: Петя Кушева

Джереми Хънт връща родителите на работа, което означава осигуряване на грижи за децата.

"Не искам нито един родител с дете под петгодишна възраст да бъде възпрепятстван да работи, ако иска", каза Хънт.

Министерството на финансите нарича това революция. И така, какво точно се предлага? Кой и кога ще получава обезщетения? Нека да го разгледаме.  

Друго водещо съобщение е удължаването на офертата на 30 часа седмично безплатни грижи за деца от 9 месечна възраст.

Сега само някои родители на три и четиригодишни деца имат право на това. Правителството се надява да намали пречките за връщане на работа за половин милион родители в Англия. Те сега са гледат децата.

Важно е, че пълната схема влиза в сила в края на 2025 г., когато министърът на финансите обеща да включи всички деца до 5г с работещи родители. Това е много време, ще са минали следващите общи избори, а сондажите показват, че консерваторите може да не ги спечелят. Меко казано. И това е нещо, за което се хвана опозиционната Лейбъристка партия. "Очевидно не са слушали, като каза кога ще го направи", казват те.

Грижата за децата отдавна се определя като основна пречка пред хората да се върнат на работа. Но лидерите в сектора на ранното детско развитие казват, че вече имат трудности с търсенето, да не говорим за увеличаване на изискванията. И пренасянето на тази политика от хартията на детската площадка ще бъде определящо предизвикателство за финансовия министър.