Наследството на Харухико Курода

Катлийн Хейс, Bloomberg, Токио

14:01 | 13 март 2023
Преводач: Мария Попова


Харухико Курода поема поста на управител на Японската централна банка през март 2013. Два месеца преди това, BOJ подписва официално споразумение с бившия премиер Шиндзо Абе да постигне 2% инфлация във възможно най-кратък срок.

След като полага клетва, Курода поема ангажимента да осъществи тази цел за две години и представя дръзката си стратегия наречена „Количествени и качествени улеснения“ – първата стъпка от неговата „монетарна базука“, както скоро става известна тя. Година по-късно, Курода стреля още веднъж: злощастно известната „Изненада за Хелоуин“ разтърсила пазарите, когато BOJ почти удвоява целта си за изкупуване на облигации от 50 на 80 трилиона йени.

През януари 2016 гласува за понижаване на основната лихва до минус 0,1%. Обществената реакция беше незабавна и свирепа. Осем месеца по-късно, BOJ предприема най- новаторската си стъпка – контрол над кривата на доходността и фиксира доходността по 10 годишните държавни облигации на нула. Това е първата централна банка в света предприела такава радикална парична мярка, за да ускори инфлацията.

Когато Курода е преизбран, инфлацията е над нула, но не е достигнала целта от 2%. Тогава Курода променя настройките на контрол на кривата на доходността като позволява движението в рамките на 10 базисни пункта под и над нулата.

В началото на 2021 нарастват опасенията след като BOJ става най-големият собственик на японски акции. До септември 2022 отслабването на йената позволи подобряването на ключовите измерители на инфлацията, която достигна 4% в края на годината. Три месеца по-късно Курода отново разтърси пазарите с изненадващото решение да разшири обхвата на доходността по 10 годишните облигации до 0,5%.

През 2023 инвеститорите вече залагат, че някои от тези свръх разхлабени политики скоро ще бъдат отменени.

Не се знае каква ще е присъдата на историята над „куроданомиката“, а нов екип се готви да поеме управлението на банката.