Как капиталовите пазари се адаптират към високите лихви

Ерик Нелсън, макро стратег в Wells Fargo

06:09 | 4 март 2023
Преводач: Мария Попова

Каква адаптация е необходима на капиталовите пазари към високите лихви приемани от ЕЦБ? Дали пазарите са подходящо адаптирани към новата реалност?

Интересното при реакцията на европейските пазари е, че голяма част от движението идва от номиналната доходност, а не толкова от реалната доходност. В голямата си част това е повишаване на компенсацията на инфлацията. И това не е непременно прекалено негативно за европейските активи. Докато не видим промяна в картината на реалната доходност, европейските акции вероятно ще се задържат на тези позиции.

Виждаме промени в картината на реалната доходност, или поне така смята Джером Пауъл, който каза, че финансовите условия са се затегнали. А Уолстрийт каза: „Какво? По нашите представи, финансовите условия са доста разхлабени!“ Как гледате на пътя на Фед към победа над инфлацията и дали ще имат сходни проблеми?

В настоящия момент, според мен, за Фед е много важно, че са решили да се придържат към увеличение от 25 базисни пункта. Това е огромна разлика спрямо миналата година, когато увеличаваха лихвите с 50 и 75 базисни пункта.

Наблюдаваме известно ускоряване на активността. Дори и да смятаме, че рецесията ще настъпи през втората половина на годината, а ние наистина мислим така, ако Фед не се облегне на това ускорение в активността, това ще подкрепи риска още малко.

Историята ще е съвсем различна през втората половина, ако растежа започне да клони към негативна територия. Но за момента можем да сме малко по-конструктивни в тази рискова среда.