Goldman не очаква намаляване на лихвите до 2024г

Ян Хациус, главен икономист на Goldman Sachs

13:00 | 22 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

Откриваме висока инфлация за януари. Не смятам непременно, че това променя тенденцията й, но подкрепя идеята, че Фед има още много работа. Така че смятаме, че е по-вероятно да има още повишения от 75 базисни пункта без намаляване на лихвата до 2024г.

По-късно през седмицата се очаква прогнозата на Фед за инфлацията. Може би ще се ускори. Колко ви тревожи това?

На месечна база ще кажат, че вероятно ще има ускорение при основната инфлация. Очакваме 55 базисни пункта, което ще отрази данните за потребителските цени и особено при индекса на цените на производител от миналата седмица.

Тези цифри се колебаят. Особено през януари казахме, че има риск от януарски ефект, защото много цени се коригират през първия месец на годината. Това според мен се проявява, но ще научим повече, когато излязат данните по-късно през седмицата.

Но все още съществува основание да се направи малко повече. И според нас Фед върви в тази посока.

И връща сценария без приземяване, щом има прогноза за продължаване на ускоряването на глобалния ръст и в същото време е натрупано забавяне в икономиките. Това тревожи ли ви?

Преди около година ние представихме тесен път за меко приземяване. Тесен път означава, че има рискове от двете страни.

Икономиката се забавя твърде много и изпада в рецесия или остава твърде силна и инфлацията не намалява.

Ако говорим за целия период, ние оставаме на този тесен път. Все още смятам, че сме там. В момента обаче рисковете са малко по-високи при твърде силното спрямо твърде слабото.

Това е по-голяма картина, която имам предвид.

Фед обаче трябва да се застрахова срещу този сценарий без приземяване.

Ние смятаме, че ще го направят.

Значи рискът от свиване е леко преувеличен, защото ако слушаме облигационния пазар, там вниманието е насочено към рецесията и преоценката заради този риск?

Смятам, че рискът е по-нисък отколкото казват анализаторите. Общото мнение на американските анализатори, че в следващите 12 месеца има 64% вероятност от рецесия. Ние смятаме, че рискът е 25%.

Това е доста голяма разлика. Бих казал, че пазарната оценка в известен смисъл се промени и сега включва по-малък рецесионен риск, отколкото преди 2 месеца. Голяма част от намаленията на лихвите, които се очакваха през годината вече излязоха облигационните пазари.

В този смисъл смятам, че анализаторите са доста негативно настроени, но пазарната оценка леко започва да върви нагоре.