Предизвикателствата пред следващия гуверньор на BoJ

Катлийн Хейс, Bloomberg, Токио

02:41 | 14 февруари 2023
Обновен: 02:49 | 14 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Независимо кого ще назначи японския премиер Фумио Кишида, големият въпрос пред следващия управител на BOJ ще си остане дали да продължи със значителните парични стимули или да предприеме първите стъпки към нормализиране на политиката.

Юри Окина, за която се смяташе, че е водещ претендент за поста заместник управител казва, че обсъждането на това как политиката на Курода влияе на икономиката и пазарите вече е започнало.

"Банката обмисля как да подкрепи икономиката и постепенно да пристъпи към нормализация по начин, който да не причини значителни сътресения на пазарите за облигации, докато внимателно следи икономическата и финансова ситуация", каза Юри Окина.

Следващият управителна Японската централна банка ще поеме поста си в момент, когато дефлацията се е превърнала в инфлация. Днес банката е собственик на повече от половината пазар на японски облигации и се затруднява да поддържа гладкото му функциониране. Какво е нужно, за да се свърши работата по прехода?

"Инфлацията се покачва, ще се повиши и ръста на заплатите и ние смятаме, че контрола над кривата на доходността ще се премахне през второто тримесечие и доходността ще се повиши", каза Малика Сачдева, директор „Макростратегии в Азия“ в Deutsche Bank.

Други смятат, че следващият управител може да разшири обхвата за доходността по 10 годишните държавни облигации. Но в обозримо бъдеще моделът за контрол на кривата си остава.

"Таванът на контрол на доходността ще бъде между 1,75 и 2%, а не настоящият от 0,5%. Но при действащият оперативен модел на контрол на кривата на доходността и ангажимента на централната банка за много силни резерви за купуване на държавни облигации този оперативен модел няма да се промени", каза Джеспър Кол, експертен директор на Monex Group.

Дали един нов управител няма да направи промените, за които настояват инвеститорите, докато премиерът държи на преразглеждането на десетилетния ангажимент на банката за постигане на 2% инфлация – това определено ще е сред водещите точки в дневния ред.