Siemens Energy за предизвикателствата за вятърната индустрия, част 2

Кристиан Брух, директор на Siemens Energy

16:30 | 8 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Споменахте и по-добрите цени, което е проблем за редица вятърни генератори. Разходите за производство растат, има всякакви смущения на пазара на електричество около цените. Знаем, че се водят дискусии за някои дългосрочни договори. Докъде стигнахте в този процес?

Не е лесен процес, нито за клиентите ни, нито за нас. Забелязвам обаче много откритост в решаването на проблема.

Всички искат вятърният бизнес да успее. Включително и производителите на оригинални части като нас.

Ние сме в дискусии с клиентите в момента. За услуги на сушата и офшорните по договори, които вече са сключени. Това е разбира се, съществен проблем.

Забелязвам много гъвкавост и откритост. По всички нови контракти има по-добри условия, по-високи цени, но работата все още продължава по съществуващите договори за намиране на механизми как да се справим с неща като инфлацията. Ще продължим да работим упорито с клиентите си по тях, но като цяло пазарът разбра, че условията трябва да се променят и ще се променят за играчите на пазара. Те се променят и в момента.

Впрочем, тук не става дума само за производителите на оригинални части, но и по принцип за всички, които инвестират във вятърната енергия. Те ще искат механизми за компенсация на инфлацията от крайните потребители.