Продължава демонстрацията на сила в Южнокитайско море

Стивън Енгъл, Bloomberg, Нимиц

11:43 | 1 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева


Самолетоносачът Нимиц в момента е разположен в Южнокитайско море и сочи към политическите рискове в Азиатско-Тихоокеанския регион през 2023г.

С продължаващото напрежение около Тайван и Северна Корея, войната на Русия в Украйна напомня на мнозина, че този регион също не защитен от военна ескалация.

В същото време и Китай провежда учения с новия си кораб Шендонг пак в Южнокитайско море, където е Нимиц.

Китай и САЩ едновременно надуват мускули.

Американският самолетоносач Нимиц може да е най-стария във флота, но все още изпълнява задачата да показва силата на САЩ тук, в западния Тихи океан. Ускорение от 0 до 120 мили в час за две и половина секунди!

Докато САЩ има 11 активни самолетоносачи, никоя друга страна няма повече от два, включително и Китай.

Но и САЩ, и Китай имат много повече на чертожните маси. САЩ строи суперсамолетоносачи, а Китай иска да има най-големия флот през следващото десетилетие.

"Тревожно е не толкова промяната във възможностите, а намеренията и възприятията за намерения. И двете страни смятат, че отговарят на агресията на другата. Това е класическа рецепта за цикъл на ескалация", казва Андрю Гилхолм, директор за Китай и Северна Азия, Control Risks Group.

Командирът на Единайсета ударна група, контраадмирал Кристофър Суини ни посрещна на мостика на Нимиц, но без камерите. Той каза, че неговата мисия е да развява знамето и да успокои съюзниците, че САЩ ще са тук, когато е нужно.

"Готвим се за военна грешка. Когато няма доверие, няма комуникация между страните, тогава два изтребителя, които летят близо един до друг, както стана скоро в Южнокитайско море, тогава нещата много бързо могат да ескалират", казва Стивън Роуч, автор на Случаен конфликт.

И все пак вероятната причина за евентуален американско-китайски военен конфликт може да е по-малко случайност и по-скоро политическа или икономическа.

"Следващото десетилетие е сигурно по-опасно, ако Китай направи някакво геостратегическо хвърляне на заровете", казва Андрю Гилхолм. "Дългосрочният баланс на силите изключително много зависи как САЩ, другите страни и Китай ще управляват икономиките си".

"САЩ постоянно отрича да има намерение да спира Китай. Но действията показват друго. Ние имаме политика на упражняване на възпиране. Администрацията на Байдън предприе тези драконови мерки за ограничаване на износа на чипове за Китай. Ние определено вземаме мерки, които упражняват огромен натиск над Китай и е наивно да си мислим, че  Китай няма да отговори", казва Стивън Роуч, автор на Случаен конфликт.

Засега демонстрациите на сила продължават. За нас обаче е време да напуснем Нимиц, който скоро ще бъде изведен от експлоатация. И се качваме на борда на още един остаряващ транспортен С-2 Грейхаунд. И катапултираме от тези спорни води.

Стивън Енгъл, Bloomberg News от Южнокитайско море.