Вашингтон обмисля да изолира Huawei от американските доставчици

Сю Кийнън, Bloomberg

12:21 | 31 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Администрацията на Байдън обмисля да изолира Huawei от всички американски доставчици. Източници на Bloomberg казаха, че някои членове на администрацията настояват спирането на всички продажби за Huawei заради подозрения във връзки с правителството в Пекин и китайските военни. Продажбите бяха ограничени преди 4 години от администрацията на Тръмп, но американски доставчици като Intel, AMD и Qualcomm все още търгуват с Huawei.

Премиерът на Малайзия Ануар Ибрахим поиска Goldman Sachs да спази ангажимента си поет заради ролята им в скандала с 1MDB. Споразумението изисква Goldman да платят 2,5 милиарда долара и да гарантират връщането на 1,4 милиарда долара от конфискуваните активи на държавния фонд. В първото си интервю пред чужди медии след встъпването му в длъжност Ануар каза, че Goldman трябва да изчистят задълженията си.

Ануар Ибрахим, премиер на Малайзия
Смятам, че Goldman Sachs трябва да изчистят задълженията си и да решат проблема си в Малайзия, а не да смятат, че могат да пренебрегнат това като нещо дребно, за което могат да използват силата си, за да диктуват своите условия.

В Пакистан бомбена атака в джамия уби над 70 души в северозападната част на страната и рани други 150. Взривът е избухнал по време на следобедната молитва недалеч от управлението на полицията в Пешавар и други правителствени офиси. Това е най-сериозната атака в Пакистан от почти 11 месеца насам.

САЩ и Израел заявиха, че те са решени да не допуснат Иран да получи някога достъп до ядрено оръжие. Водещият американски дипломат Антъни Блинкен е на посещение в Израел и окупирания Западен бряг на фона на покачващото се в региона напрежение. В събота Иран заяви, че едно от оръжията му е било поразено в силоза си при атака с дрон. Официално Техеран не е обвинил никого, но Wall Street Journal писа, че отговорността е на Израел като цитира свои източници.