Джадаан от Саудитска Арабия за дълга и риска от дефолт по света

Мохамед Ал-Джадаан, министър на финансите на Саудитска Арабия

09:30 | 29 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

Предоставяте петрол за локомотива на света - Китай. Отварянето се ускорява повече, отколкото някой е предполагал. Какви са последиците за света и за Саудитска Арабия?

Благодаря Ви, че ме поканихте. Хубаво е да съм в Далас отново. Светът преминава през енергийна несигурност,  геополитическо напрежение, инфлация - много неща, на които трябва да се обърне внимание. Давос е един от начините.  

Китай отново отваря врати. Това не е изненада. Те имаха политика на нулев ковид за известно време и осъзнаха, че трябва да отворят отново, което е добре. Добре е за световната икономика да има Китай, добре е за веригата за доставки Китай отново да работи.

По отношение на енергетиката се опитваме да инвестираме колкото се може повече в конвенционална енергия, за да може светът да бъде снабден с достатъчно енергия.

Отварянето на Китай поставя ли таван на глобалната икономика?

Определено помага да се подкрепи световната икономика. Тя се нуждае от подкрепа. Много държави по света се сблъскват с рецесия, така че имаме нужда от някаква подкрепа.

Къде най-много би Ви притеснила рецесията? Защото минава време, преди отзвукът да се стовари на плещите ви в Саудитска Арабия и на моите в Емирствата. Къде най-много Ви притеснява в глобален план?

Притеснявам се най-много за най-уязвимите нации, най-уязвимите държави и с ниски доходи. Наблюдаваме малко вероятни фалити. Ще има повече. Трябва да работим с институциите, за да сме сигурни, че ще намерим решения. Саудитска Арабия представи обща рамка за преструктуриране на страните с ниски доходи.

Уязвимост на дълг и дефолт. Това са големи думи. Изправени ли сме пред глобален риск от голям дефолт тази година?

Смятам, че ще има сериозни рискове в някои страни. Не става въпрос за самия дълг, а много проблеми за хората от тези страни, много затруднения. Те няма да могат да се справят с инфлацията. Над десет държави в момента плащат повече от 10% върху дълга си, как ще могат да си го позволяват?