Uber лансира електромобилите в Лондон

Грег Трудел, Bloomberg

18:00 | 27 януари 2023
Преводач: Силвия Грозева

В Лондон Uber мина през същите трудности, както във всеки голям град по света.

През 2019г. транспортният регулатор на Лондон му отне лиценза да работи в града за втори път за 2г.

Кметът Садик Кан каза, че Uber е преживял поредица от провали в проверката си на историята на своите шофьори.

Усилията на компанията да ги накара да минат на електромобили са от критично значение за промяната й от проблем за града в неговото решение.

Садик Кан бе един от най-агресивните в света кметове с политиките си за намаляване на задръстванията и замърсяването по улиците.

Всеки ден шофьорите в Лондон плащат, за да използват най-задръстените улици. Те трябва да плащат и допълнително, ако карат по-стари коли, които замърсяват повече.

Електромобилите са освободени от тези такси, което подкрепи тяхното разпространение.

Uber също положи усилия да направи шофирането в града ефективно. През 2011г. основа Фонда за чист въздух. Шофьорите внасяха в спестовна сметка 15 пенса на миля, за да купят или вземат под наем електромобил.

От февруари в тези сметки се събраха около 148 млн паунда. Освен това Uber договори намаления за покупка на коли от Hyundai, Kia и Nissan.

За да изпълни целите си за емисиите Uber се нуждае от политиците, които да обложат или регулират замърсяващите коли и да ги спрат. 

Нуждаят се автопроизводителите да правят повече електрически коли, за да може да расте предлагането им.

Аз съм Грег Трудел, Bloomberg, а вие гледахте Как се движим. Повече такива истории ще намерите на любимите си платформи.