Пазари Азия 25 януари 2023

Дейвид Инглес, Bloomberg

12:26 | 25 януари 2023
Преводач: Мария Попова


Доста спокоен ден на пазарите в азиатско-тихоокеанския регион. Няколко от пазарите са все още затворени – на континентален Китай, в Хонконг, Тайван, Виетнам. Затова, когато разглеждаме цените днес не трябва да забравяме, че все още има затворени борси. Цените се покачиха днес, но обемите са много по-слаби от последните средни стойности и имат спад от 90%.

MSCI Asia Pacific се покачва и почти в края на този месец, когато обърнем поглед назад, през януари индексът се е понижил само три пъти. Така че продължилото днес оживление е логично.

Централна тема за региона е изненадващия отчет свързан с инфлацията, който излезе в Австралия заедно с отчетите в Нова Зеландия и Сингапур. Но Австралия изненада и показа, че пазарите не са били подготвени за обявената стойност от 7,8%. Инфлацията се оказа по-висока от прогнозите, тя се ускорява спрямо третото тримесечие и през четвъртото вече е 7,8% и донесе големи колебания при доходността по облигациите, значителен скок на австралийския долар и негативна реакция на пазарите на акции.

Накратко, пазарите правят преоценка на прогнозите си и 25 базисни пункта повишаване на лихвите от RBA изглеждат сигурни за заседанието на 7 февруари. След това всичко ще зависи от посоката, която ще изберат на заседанията си през март и април.

Очакваме пазарите тук, в Хонконг да отворят отново в четвъртък и да открият сесията с набрана инерция за покачване. Разбира се, ще видим какво ще се случи до края на тази търговска седмица.