Отварянето на границите на Китай слага край на нулевия ковид

Стивън Енгъл, Bloomberg

17:40 | 9 януари 2023
Обновен: 17:52 | 9 януари 2023
Преводач: Петя Кушева

И така, карантината е премахната. Границите на Китай вече са отворени. Какво следва?

Да, сега ще видим какви ще бъдат икономическите последици. Вече знаем, разбира се, че китайската икономика пострада сериозно. Икономиката на Хонконг пострада лошо, свивайки се в три от последните четири години. Много вероятно е да покаже свиване и през 2022 г.

Последните оценки на икономистите анкетирани от Bloomberg показват, че отварянето на сухопътните граници при различните гранични пунктове с Хонконг и континентален Китай вчера, в неделя, които имат квота от 60 000 пътници, според предварителните данни, към 20:00 ч. в събота вечерта е имало повече от 45 000 пътници, пътуващи в двете посоки, от които около 33 000 в северна посока.

Много хора тук, в Хонконг имат бизнес или роднини от другата страна на границата. Така че това е добре дошла новина. Дали ще даде голям тласък, голяма инжекция на икономиката е големият въпрос. Разбира се, в Китай гледаме и към Лунната нова година, защото пътуванията започват след две седмици.

Но не всички препятствия пред пътуванията на хората са отменени. Редица страни въведоха изискване за PCR тестове за китайците от континенталната част на страната. Последната страна, която ги иска е Португалия, а преди това Великобритания, Белгия, Швеция, Индия и Япония, Южна Корея, Австралия и др. държави в Азия, поискаха пристигащите от Китай да имат отрицателен PCR тест.

Също така, ако влизате в Китай и ако сте китаец и влизате в Хонгконг също трябва да имате отрицателен PCR тест в рамките на 48 часа след пристигането. Има някои ограничения, но същественото е отварянето на границите, както въздушните така и сухопътните граници тук в Хонконг.

По всичко личи, че вчера, неделя, бе поставен края на политиката на нулев ковид.