Линднер: Не търговска война, нужна е търговска дипломация

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия

16:00 | 22 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Най-добрата част от международния бизнес в момента ви гледа. Но нека ви попитам още веднъж за рецесията. Има ли натрупана твърде много негативност в ръста в Германия? Някои хора казват, че рецесията е неизбежна. За вас е преувеличено. И мислите, че поне бързо ще се възстановите.

Ние ще се възстанови бързо. В средносрочен план очаквам много позитивни перспективи за германската икономика.

Вижте, ние подобряваме рамковите условия за частния бизнес. Имиграцията на трудовия пазар ще бъде по-малко свързана с бюрокрация, отколкото преди.

Инвестираме много обществени и частни пари в прехода на икономиката ни.

Ще има някои данъчни облекчения за инвеститорите в Германия.

След борбата с инфлацията, моят втори приоритет е засилване на германската конкурентноспособност. Ще успеем.

Разбира се, основния въпрос за мен и за много германци, а за самия вас – това са колите, които вие особено харесвате. Като имате предвид Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, може ли Германия да остане конкурентна? След като САЩ излиза с толкова агресивна политика на субсидии. Това тревожи ли ви? Говорите ли по телефона с американските си колеги? Какво искате да се случи?

От една страна германските автопроизводители са конкурентни.

Ами Tesla?

Не, ние не бива да се страхуваме от Tesla. Те имат производство в Германия, близо до Берлин. Но да се върнем на германските производители на коли.

Те са иновативни и конкурентни. Те имат заводи и в САЩ.

Така че смятам, че са по-малко засегнати от Закона за намаляване на инфлацията и така смята и общественото мнение в Германия.

От друга страна обаче за мен Законът за намаляване на инфлацията е много сериозен. Имам си опасенията за нивото на равнопоставеност между американския единен пазар и ЕС. Затова трябва да преговаряме.

Аз предлагам да бъдат допуснати европейските компании до американския пазар..

Значи не искате търговска война през 2023г?

Трябва да избягваме всякаква търговска война. Вместо търговска война, нужна ни е търговска дипломация.

Нужен ни нов договор за свободна търговия. Или поне да направим усилия да намерим равнопоставеност в търговията в перспективата на свободната търговия между САЩ и ЕС.