Колко ще продължи ремонта на тръбопровода Keystone, част 2

Катрин Трейуик, Bloomberg

17:30 | 9 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Волатилността и липсата на посока се дължат отчасти и на неприсъщите за индустрията геополитически проблеми и най-големият от тях е войната в Украйна. Научихме, че в Конгреса има проектозакон, с който демократите искат да наложат данък върху свръхпечалбите на петролните компании. А тези компании вече имат доста трудни отношения с администрацията на Байдън, особено след като той ги призова да увеличат добивите.

Има известно нагорещяване на реториката. Динамиката се промени донякъде, след като демократите, макар и трудно си върнаха контрола над Сената. Но тук няма нищо ново. Имам предвид, че през последните години Байдън и демократите отправят остри реплики към индустрията, казват им да понижат цените като увеличат производството и в същото време ги обвиняват в прекомерно високи печалби. Така че, виждаме още от същото. Въпросът е дали от това ще произлезе нещо смислено, дали на тези компании ще им бъдат отнети някои облаги. Трудно е да се каже в момента.

Това повдига един много интересен въпрос относно това на какво обследване подлежат петролните гиганти, когато говорим за начина, по който използват парите. Exxon наскоро обяви повишение на заплатите на служителите си в САЩ и че ще разшири програмата си за обратно изкупуване на акции. Не става дума само за обследване от страна на администрацията, но и от страна на акционерите. Какъв контрол има над тези компании и това какво правят с печалбите си?

Според мен, акционерите нямат от какво да се оплакват. Те са тези, които искат компаниите да насочват по-голяма част печалбите си към тях, защото през последните години петролът не се представяше толкова добре колкото сега. Акционерите гледат на настоящия бум като на възможност да си получат дължимото след години на банкрути и загуби. Директорите на петролни компании, включително и на Exxon бяха напълно ясни, че това е техният шанс да се отплатят на акционерите за вложеното през трудните години.

Явно акционерите са почти щастливи от ограниченията на разходите. Но каква е голямата картина: колко добиваме, колко изнасяме и колко потребяваме в САЩ? Какъв е балансът преди началото на 2023?

Последните оценки на правителството на САЩ показват, че предлагането ще надвиши търсенето през 2023. Възможен е малък излишък, но това е с едно наум, защото несигурността е  огромна. Както казахте, геополитическата ситуация е много напрегната, не знаем какво ще се случи с Русия, особено след налагането на новите санкции върху руския петрол през февруари. Просто в момента има много неизвестни: дали търсенето в Китай ще се възстанови – ще трябва да почакаме и да видим.