Министърът на финансите на Гърция за инвестиционната среда, част 1

Христос Стайкурас, министър на финансите на Гърция

12:25 | 9 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какъв интерес има за инвестиции в Европа в момент, когато мнозина оспорват възстановяването?

В Гърция доказахме, че сме намерили и избрали важни инвеститори. Например в последните 2г. имаме исторически рекорд за инвестиции. Според ЕК в следващите 2г. ще постигнем най-висок ръст на инвестициите сред всички страни-членки.

Така че сме създали условия за висок и устойчив ръст, намаляване на лошите кредити в балансите на банките и в същото време създаване на фискален път чрез прилагане на структурни реформи, за да привлечем инвеститори. Важни инвеститори, особено от САЩ.

Структурни реформи в момент, когато Гърция харчи повече от много други европейски страни, за да подкрепи домакинствата. В момент на повишени енергийни цени и обща инфлация. Колко подкрепа получавате от инвеститорите за фискалните разходи, при положение, че се тревожат за инфлацията и дълга в среда на високи лихви?

Първо, през 2022г., въпреки че похарчихме много пари, за да подкрепим най-уязвимата част на обществото, чрез целенасочени, временни и точни фискални мерки, имаме най-големия процес на фискална консолидация сред всички страни-членки.

През 2022г. Ще продължим от 2023г да намаляваме излишъка.

Второ, съотношението дълг към БВП ще намалее с 50% между 2021-2023г.

Най-големия спад на дълга спрямо БВП сред всички страни-членки от 2018г.

И двете цифри потвърждават колко са стабилни публичните ни финанси.

Колко сте уязвими от повишението на лихвите от ЕЦБ? Колко повече, отколкото сега се прогнозира? Понеже централната банка е агресивна, а Гърция е в еврозоната и може като член на ЕЦБ да настоява против и да се намали темпото.

Това е проблем, за който трябва да питате ЕЦБ. Но като министър на финансите на европейска страна мога да ви кажа, че фискалната политика трябва да е в синхрон с монетарната като се има предвид опита ни от здравната криза.

Тогава успяхме. Отново трябва да успеем.

Фактът, че лихвите растат е проблем, проблем и за частния и публичен дълг, но трябва да се опитам като министър на финансите, да адаптирам нормалните политики, за да намаля рисковете.