Индикаторът за инфлацията в САЩ се забавя

Сю Кийнън, Bloomberg

11:00 | 2 декември 2022
Обновен: 12:00 | 2 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Индикаторът за инфлацията в САЩ, който беше посочен от председателя на Фед Джей Пауъл като може би най-важният за прогнозите е отбелязал забавяне през изминалия месец. Цените на услугите без жилищните и енергийни услуги е нараснал с 0,3% през октомври, което е най-слабото увеличение от 3 месеца и спад спрямо скока от 1,5% през септември. Това дава надежда, че увеличението на лихвите работи без да предизвиква рецесия.

Европейският съюз е близо до споразумение за таван на цената за руския петрол от 60 долара за барел. Но Bloomberg научи, че Полша продължава да настоява за по-строг пакет от санкции преди да подпише споразумението. Разговорите продължават и изглежда таванът на цената на петрола ще стане факт преди влизането в сила на санкциите в понеделник.

Китайският президент Си Дзинпин призова за политическо решение на войната в Украйна по време на разговорите с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Си заяви, че това е в интерес на Европа и Евразия. Мишел е отговорил на Си, че Европа разчита на приноса на Китай за прекратяване на бруталната руска инвазия и окупация.

Нарастват призивите за оставка на южноафриканския президент Сирил Рамафоса заради разследване за корупция. Разследващата парламентарна комисия разкри, че той може да е нарушил антикорупционните закони във връзка с кражбата на огромна сума пари от фермата, която той притежава. Рамафоза отрече да е нарушил закона и твърди, че парите са приходи от продажбите от фермата му.