Важно е финансовата система на Германия да стане стабилна: Бух, част 2

Клаудия Бух, вицепрезидент на Bundesbank

22:43 | 30 ноември 2022
Обновен: 23:15 | 30 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

В доклада си споменавате и имотния сектор. В Германия цените се повишиха доста бързо през последните години. Сега, при по-високите лихви виждате ли риск от силна корекция на този пазар със съответното последващо въздействие върху финансовата система?

 Да, точно така. Цените се повишиха доста бързо през последните години. Има много фактори за ръста на цените на жилищни имоти, който се забави през тази година.

Търсенето на ипотечни кредити от домакинствата намаля. Това е свързано с увеличаването на лихвите по ипотечните кредити от 1.3 на 3%. Свързано е с намаляването на реалните доходи на домакинствата.

Има и голяма несигурност.

Така че в този смисъл ръстът на цените на недвижими имоти се запазва. Те остават надценени, но не продължават по-нататък. Това, което ни интересува от гледна точка на финансовата стабилност е също какво се случва със стандартите за кредитиране. Влошават ли се те или не? Какво се случва с ръста на кредитирането? Там не виждаме по-голяма уязвимост, но разбира се, продължаваме да следим пазара много внимателно.