JP Morgan: Време е да се купува петрол

Крисчън Малек, глобален ръководител на енергийната стратегия в JPMorgan

18:05 | 30 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Как според вас се оценява Китай на пазара на суров петрол. Изглежда, че има огромна несигурност. Какво мислите за това?

В крайна сметка Китай е причина за безпокойство от няколко години - имаше търговска война, после ковид, сега отваря отново, но потенциално то е изложено на риск.

Тъй като Китай продължава да тръгва и спира, това е наистина доста неблагоприятно в краткосрочен план. Не успява да се отчете пика на предлагането на суров петрол в световен мащаб.

Така че ние се придържаме към нашия суперцикъл на петрола, който ще бъде доста над 100 долара през следващите няколко години. Но в крайна сметка, очакваме колебания в тези краткосрочни баланси на търсене и предлагане особено заради Китай, който е много труден от гледна точка на възстановяването, което не бе очаквано.

Крисчън, това което намирам за наистина объркващо е, че ако погледнете световните запаси, те са доста изчерпани. Ако погледнете запасите от продукти, те все още са наистина изчерпани. Въпреки това настроенията са толкова мечи. И буквално се чудя, това е глупав въпрос, защо суровият петрол е толкова по-евтин?

Не грешите като задавате този въпрос. В крайна сметка, има много тъмни запаси, вероятно това е най-добрият начин да го кажем. Притоци от Русия, притоци от Иран, санкционирани барели, които са били взети много набързо в началото на войната.

След като търсенето не се повиши, особено в Китай, и тези обеми се връщат обратно на физическите пазари в Европа. Всъщност физическите пазари се борят да намерят оферти.

И след това - спекулантите, които са заложили на ценовите тавани и потенциалното отстраняване на руските барели. Това има значение, защото руските купувачи всъщност са много устойчиви тази година и очакваме това да продължи и през следващата година.

Така че имате рискова премия, която се разгръща във физически излишък, но това е почти измамно само по себе си и не подкрепя фундаментите, а именно огромен дефицит до 2-3 милиона барела, както ние твърдяхме през по-голямата част от тези две години и до 2024, 25 и 26. Можете да гледате на това по-скоро като на временно или преходно отдръпване.

И бих казал още нещо. Колкото повече фронтенд волатилност имаме в краткосрочен план, особено при слабостта на Китай, толкова повече се увеличават капиталовите разходи и предлагането в средносрочен план. Никой не харчи, никой не инвестира в производство. В крайна сметка разпалвате огъня в задната част на кривата. Най-малкото би трябвало да започнем да наблюдаваме изравняване.