TS Lombard: Не изглежда реално Лондон да се обърне за Brexit

Скайлар Конинг, старши глобален макро-стратег в TS Lombard

12:25 | 25 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Можете ли да инвестирате в Обединеното кралство, докато то реши проблема си с Брекзит, защото това ще натежи на икономиката, без значение какво ще се случи с природния газ или цените на петрола?

Ако погледнете икономическия контекст, ако погледнете икономическите перспективи Обединеното кралство е в най-лошото положение от развитите пазари. Защото претърпя всички лоши неща, които се случиха в Европа свързани с Русия, Украйна и повишените цени на енергията.

Също така има притеснения относно прекъсванията на електрозахранването през зимата. Но когато направиха Brexit през 2016, той значително засегна конкурентоспособността не само спрямо Европа, но и конкурентоспособността на Обединеното кралство в търговията и растежа спрямо останалата част от света.

Затова мисля, че проблемът е, че британската икономика структурно е по-зле поради Брекзит,  затова е много трудно да се поправят тези проблеми, особено когато пазарите поставят под въпрос доверието в правителството и в кабинета като цяло. Така че е много трудно да се направи това, без да поправят нещо друго.

Скайлър, започва дебатът дали Обединеното кралство трябва да промени отношенията си с ЕС. През уикенда се заговори за сделка в швейцарски стил. Сега това беше отхвърлено. Но идеята вече е налице. Как биха постъпили икономистите, как биха реагирали пазарите? Смятате ли, че пазарите ще реагират, ако такава сделка бъде сключена?

Според мен ще бъде много положително за пазарите, тъй като Брекзит беше наистина голям удар, ако просто погледнете валутата. Тя показва силата на удара от Брекзит през 2016 г.

Все още не сме се възстановили от каквото и да е въздействие на Брекзит. Повече отвореност и повече търговия биха били много положителни за Обединеното кралство. Просто не мисля, че това е много вероятно. Като видите всички тези твърди поддръжници на идеята за Брекзит, които не желаят да преминат по този път и вече получавате опроверженията.

И така, макар че според мен това би било много положително, не изглежда да е реално. Не мисля, че пазарът реагира на това като на нещо реално също.