Преговорите в ЕС за тавана на цената на руския петрол буксуват

Наталия Княжевич, Bloomberg

16:31 | 24 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Наталия, видяхме, че разговорите приключват без споразумение. Сега говорим за ценови таван от 65-70 долара за барел. Но в същото време САЩ спряха да подава данни...

Изглежда, че страните не могат да се споразумеят за нивото на ценовия таван. Знаем, че изпълнителният орган на Европейския съюз е предложил ниво от шестдесет и пет долара за барел. Държави като Полша и други балтийски страни се противопоставиха и казаха, че това вероятно е твърде щедро за Русия.

Други страни като Гърция и Малта не искат да слязат много под 70 долара за барел. Така че разговорите ще продължат. Цялата идея зад ценовия таван беше да се наложи ниво, при което Русия няма да може да получи съществени приходи. Но в същото време потоците ще продължат дори при цена от 65 долара на барел. Това е много над руските разходи за производство. Тази горна граница, вероятно ще има значителни последици, защото Русия вече продава суров петрол с много голяма отстъпка.

Да, ако ценовият таван бъде въведен, казвате, че това няма да повлияе на цените на суровия петрол много. Какъв е смисълът?

Все още не знаем. Пазарът ще реагира, защото понякога питаме нашите гости в Bloomberg телевизия дали правителствените служители говорят с търговците, защото потоците ще продължат.

Сега цялата идея е, че това е по-скоро за търсенето, отколкото за предлагането. Ако приемем, че този ценови таван ще 65-70 долара за барел, потоците ще продължат.

Търсенето все още е слабо. Погледнете Китай. Страната консумира един милион барела на ден по-малко, отколкото през миналата година. Търсенето в Европа също е слабо. Икономиката по принцип вече е в рецесия.

Тук, в САЩ, търсенето също е по-ниско от това на пазара и отколкото участниците в пазара са очаквали. Така че отново става дума за търсенето. И вижте какво направи напоследък ОПЕК+. Наскоро те решиха да намалят производството с 2 млн. барела на ден.

Глобалният директор Суровини на Citi Ед Морз каза пред телевизия Bloomberg, че данните показват, че потоците от ОПЕК+ сега е 1,5 милиона барела дневно по-малко. Това е много повече, отколкото пазарът очакваше и въпреки това цените се понижават. Това показва колко значително е търсенето сега.

Джейсън току-що ни разказа, че срещата на ОПЕК може наистина да бъде решителна за пазара. Какво е позиционирането в момента?

Позиционирането наистина е по-добро. Ако погледнем интереса към WTI, това е най-ниското ниво от 2014 г. насам. Знаем, че фючърсите на WTI отново правят контанго за втори път за този месец. Ако погледнем техническия анализ, сега WTI се потопи под 50, 100 и 200 средни стойности. Това са много мечи настроения и вероятно единственото нещо, което ОПЕК + може да направи, е просто да намали предлагането по-бързо, отколкото намалява търсенето.