Амрита Сен: Петролът ще поскъпне в началото на годината

Амрита Сен, директор „Проучвания“ в Energy Aspects

15:00 | 24 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Днес петролът поевтинява доста рязко. Според вас, защо е така? Като професионалист в тази сфера, как гледате на движението на цените?

Разбира се, настроенията са много, много слаби и това се виждаше и през миналата седмица и през тази. Но вчера, след коментарите на принц Абдул Азиз, че ОПЕК+ дори не обмислят увеличаване на производството, настъпи огромно оживление и поскъпване на суровия петрол. То продължи и тази сутрин докато не се появиха заглавията за тавана на цените.

Цялостното объркване на пазара, се състои в това, че Русия ще трябва да продава петрола си при таван на цените от около 65 – 70 долара за барел, след като към момента тази цена е около 60 долара. Тоест, инвеститорите стигнаха до извод, че щом таванът е над тази цифра, то това ще подкрепи търговията с руски петрол. Но всъщност, ембаргото, което ЕС ще въведе на 5 декември заменя тавана на цените. Така че, ЕС все пак ще спре вноса на руски петрол, независимо от тавана на цените. Но разбира се, това силно обърка пазара и той не е виновен, предвид лавината от заглавия, които ни заливат през последните няколко седмици.

Какво очаквате да се случи с движението на цените  след като всичко това се осъзнае и разберем мащаба на отсъстващите руски доставки?

Мисля, че трябва да изчакаме 5 декември, за да сме сигурни, че ЕС наистина ще въведе ембаргото – пазарът има нужда от доказателства. Освен това, ще трябва да видим какви са натрупаните количества суров петрол през последните няколко седмици, защото имаше доста спирания на работата на някои рафинерии. Това е  един от ключовите проблеми, заради който дори и в нашите оценки, очаквахме по-затегнат пазар за петрола и по-слаб пазар на петролните продукти, но стана обратното.

Защото в рафинериите имаше много стачки, много различни проблеми. Бензинът, дизелът, всеки вид гориво, всички продукти са много силни, а това не е типично за сезона, в който количествата обикновено намаляват.

Затова трябва рафинериите отново да заработят, за да поскъпне суровия петрол, а това вероятно ще стане в началото на следващата година.