Тай: Срещата Байдън-Си беше много важна

Катрин Тай, търговски министър на САЩ

15:00 | 15 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Какво е Вашето мнение за срещата?

Радвам се, че се състоя тази среща и че стана вчера, защото ме питат за нея от лятото, така че се радвам, че най-накрая се състоя.

Вижте, тя е наистина хубаво нещо. Наистина е важна. С право имаше много внимание върху тази конкретна среща. Тя беше присъствена, лице в лице.

Гледах снимките тази сутрин и забелязах, че езикът на тялото беше много силен от страна на двамата лидери, които се поздравяват и стоят заедно. Можете да видите, че има познанство между тях, комфорт във връзките помежду им. Това е наистина е силен сигнал за останалата част от света по отношение на двама лидери, които са способни да управляват изключително сложни отношения.

Това се вижда отново в отношенията между САЩ и Китай...Това е моят начин да подчертая, че те имат дълбоки последствия, не само за нашите два народа, но и за целия свят. Това, което видяхте вчера беше, че двамата президенти проведоха много откровена дискусия за съответните им приоритети и перспективи по редица въпроси.

Разговорът продължи над три часа. Президентът Байдън ясно заяви, че Съединените щати ще продължат енергично да се конкурират с Китай, включително чрез инвестиции у дома. Видяхте Закона за намаляване на инфлацията, Закона за чиповете и науката и съгласуване със съюзници и партньори, където имаме общи интереси и предизвикателства по отношение на последствията на китайските политики върху нашите икономики и хората.

В същото време президентът Байдън отбеляза, че Съединените щати и Китай трябва да работят заедно по транснационални въпроси, като изменението на климата, глобалната продоволствена политика, сигурността.