Германски министър за Uniper, енергийната криза, част 2

Флориан Тонкар, заместник-финансов министър на Германия

15:00 | 28 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Канцлерът се срещна с френския президент. Германия и Франция не изглежда да са на едно мнение в момента. Защо мислите така и какво трябва да се промени, за да сте на едно мнение?

Сигурен съм, че понякога има различни мнения. През последната седмица виждаме, че в европейския съвет има известни разногласия по някои въпроси.

Франция и Германия винаги са успявали да се обединят по важни въпроси. Нуждаем се от решения за организиране на добър източник на доставка на газ за Европа. Може би съвместните покупки на доставки на газ, които вече са договорили, но трябва да бъдем предпазливи за пряка намеса във вносните цени, защото въпреки че е важно да се гарантират достъпни цени, но не трябва да правим нещо, което ограничава предлагането или влияе върху предлагането по негативен начин. Трябва да намерим практическо решение, което да служи както на целта да се запази достъпността на газа, но в същото време да не ограничаваме доставките като такива.

Един от начините Европа да покаже, че се върви в една посока е да подходи към енергийната криза с общ дълг. Може да има начин за обединяване. Същото стана в пандемията с процеса на повишаване на дълга, за да се подкрепят всички едновременно. Защо Германия е предпазлива по този въпрос и в крайна сметка дали смятате, че това може да се повтаря отново и отново?

Винаги е било ясно, че пандемичната интервенция и програмата „Следващо поколение“ са еднократно упражнение. Все още има налични средства от Следващо поколение, които могат да бъдат използвани.

Сега искаме да свържем „Следващо поколение ЕС“ с плана „REPower EU“ и да използваме и наличните средства не само за преодоляване на последиците от пандемията, но в същото време и за да се инвестира в енергиен суверенитет и устойчивост.  

Можем да съчетаем и двата подхода и да използваме все още наличните средства, за да успеем. Няма никаква нужда от повече инструменти за финансиране на колективен дълг в ЕС. Точно обратното.

Сигурен съм, че сега трябва да определим пътя за фискална консолидация и да се опитаме да се справим със структурните проблеми, а не да финансираме още идеи за още дълг.