Еспър: Руската армия е проядена от корупция

Марк Еспър, бивш министър на отбраната на САЩ

17:30 | 12 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Споменахте бързи доставки на отбранителни системи. Какво значи това? Ако решим, колко бързо можем да ги доставим там и колко ще отнеме обучението на украинските военни?

НАТО върши чудесна работа в подкрепата си за украинците, но понякога се губят седмици. Смятам, че не действахме достатъчно бързо, за да им дадем възможност да отбраняват небето си.

Отначало им се пратиха МиГ-29, но сега трябва да направим повече що се отнася до противоракетните системи с далечен обсег като въздушната отбранителна система Patriot. Правителството доставя така наречените NASAMS, а това са системи, които вършат добра работа.

Трябва да доставим повече такива системи за повече градове, защото ракетните удари от онзи ден бяха нанесени в цялата страна, в множество градове, а можем да очакваме, че това ще продължи.

Междувременно Русия направи поредната промяна в командването на войските в Украйна и назначи командващ генерал, който е свързан с Алепо, с доста кървави, брутални битки в Сирия. Какво знаем за тази  смяна? Какво ни казва това за президента Путин, който продължава да сменя генералите си?

Не ни казва много. Той е високо ценен генерал, за когото се говори, че е много жесток и това не е изненада.

След като загубиха няколко генерали във войната, генерали, които доказаха некомпетентността си да водят война ще видим дали този ще е по-добър. Но руската армия, от най-ниския ранг до висшето политическо ръководство, е прогнила от корупция.

Затова и не очаквам нещо по-различно този път. Ще видим, но можем да очакваме повече бомби, повече жертви сред цивилните, повече военни престъпления, ако този генерал отговаря на репутацията си.

Руските военни и оборудването им се оказа, че не са това, което мнозина  на Запад очакваха, включително и Съединените щати. Разузнаването ни може би също има вина тук. Дали корупцията е част от причините? Дали харчат много пари без да получават оборудване и да обучават армията си?

Корупцията е в основата. Автокрациите са по природа корумпирани: хората се хранят от системата, взимат се подкупи, а същевременно казват на Путин и на генералите, че всичко е наред и разполагат с свръхсилна армия и правят учения, на които всичко изглежда добре.

В хода на този конфликт, за девет месеца, а и определено още през първите дни на войната, ние научихме, че сме надценили боеспособността на руската армия и сме подценили боеспособността и готовността за борба на украинския народ. Те са вдъхновяващи!