Газовото мега находище, което Европа не може да използва

Кейгън Кок, Bloomberg

17:27 | 7 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

В северната провинция на Нидерландия, Грьонинген, има залежи на около 450 милиарда кубични метра природен газ точно тук, под краката ми. Те биха облекчили значително затрудненията на Европа заради отказа от руски газ.

Огромното находище е ключов енергиен ресурс за голяма част от западна Европа и опора на държавните финанси на холандците още от началото на експлоатацията му през 1963. Но газовите сонди са предизвикали в провинцията стотици земетресения с магнитуд до 3,6 от 1980 насам. Властите заявяват, че планират да намалят производството и да затворят находището още следващата година заради тревоги около безопасността.

Разговаряхме с нидерландския държавен секрета по рудодобива, Ханс Файлбрийф, който заяви, че Нидерландия ще увеличи производството единствено като крайна мярка.

Ханс Файлбрийф, министър на рудодобива каза, че това би означавало да са в ситуация, в която проблемите със сигурността в страната биха били толкова тежки, че е трудно да си представят такова нещо, например да не може вече да отопляват болници, домове, да не могат да готвят. Тогава правителството би могло да помисли за по-голямо отваряне на Грьонинген.

Дори и когато Европа е изправена пред безпрецедентна енергийна криза през тази зима, жителите на Грьонинген настояват за бързо затваряне на находището, заради трусовете повредили хиляди къщи.