Продължават протестите в Иран

Хедър Уилямс, старши политически анализатор, Rand Corporation

15:45 | 4 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Докъде сме с тези демонстрации в Иран, те май продължават?

Точно така. Те бяха предизвикани от смъртта на Амини преди 2 седмици. И продължават.

Нямаме представа точно колко са големи и къде се провеждат, защото правителството силно ограничава интернет и достъпа до него за сведения какво се случва в ежедневието на Иран.

Не за пръв път има демонстрации, дори в последните години са още повече. Можете ли да сравните сегашните с тези отпреди 3г и с тези отпреди 13г.?

Точно така. Обикновено в Иран през всеки няколко години стават демонстрации. Те са предизвиквани от определени събития.

Наскоро имаше през 2019г. Тогава имаше протести заради премахването на петролната субсидия и повишението на цената на петрола.

Мнозина си спомнят големите политически протести от 2009г, след президентските избори, когато режимът отново уби една млада жена заради послание в социалните медии.

Трудно е да се направи сравнение, защото не знаем колко хора протестират сега и колко са били тогава. Изглежда обаче, че те са масови. Случват се в много градове. Мотивират много млади хора да излязат на улицата.

Според мен тези ще бъде запомнени като едни от най-големите в Иран, подобно на предишните.

За разлика от икономическите протести, сега май има социален проблем – заради жените и тяхното задължително облекло. Затова бедната жена бе арестувана и почина в ареста. Това носи ли повече щети за режима в Иран? Или по-малко?

Трудно е да се каже. Имаме събитие, което провокира протестите. Но причината иранците да протестират е всъщност нарастващия натиск от икономическите затруднения на иранския народ.

Има главно икономически причини.

Но също така са провокирани и от все по-агресивните социални ограничения в страната от страна на президента-хардлайнер и неговата администрация и от нравствената полиция.

Голяма част от демонстрантите са млади хора и повечето са жени.

Мисля, че не знаем каква ще бъде искрата, която ще предизвика недоволството, което съществува в Иран по време на режима на Ислямската република.

Някой път протестите са предизвикани от икономически причини както беше през 2019г. и тогава те имат го-голям потенциал да мобилизират хората. Защото повече хора се олицетворяват с тях. Но е и много по-лесно да се обединят на едно мнение.

Но може и да започнат от едно – например свободата и правата на жените – и да прераснат в друго – в референдум за социалната и икономическа политика в страната.