Nuveen вижда възможности за покупки

Хосе Миная, главен изпълнителен директор на Nuveen

18:00 | 3 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Да поговорим първо за „бурята“. Колко тежка е икономическата буря?

Бурята е силна, но според нас не е променила особено пейзажа. Навлизаме в последното тримесечие и все още очакваме да има волатилност, но фундаментите са здрави. Балансите на домакинствата са много добри, трудовият пазар също.

Затова и ние не прогнозираме продължителен спад или рецесия. Но нека кажа, че нашите прогнози са същите каквито бяха през 2019. Още тогава казвахме на клиентите си:

„Бъдете подготвени за по-ниска възвръщаемост отколкото през предходното десетилетие, бъдете подготвени за по-голяма волатилност, а макар отдавна да не сте виждали инфлация, тя може и да се появи.“

И ето, че тя връхлетя нашите брегове. Според нас, днес инвестициите трябва да се запазят, да има дисциплина и може би позициите да са защитни, но винаги е нужна диверсификация.

Не става дума само за акции и облигации, а за алтернативи. Как да постигнем повече резултати и решения, защото няма къде да се скриете в свят, в който всички корелации се свеждат до единица.

Фед и останалите централни банки повишават лихвите и вероятно ще продължат да го правят, а това понижава стойността и на акциите, и на облигациите. И това се наблюдава масово на пазарите в момента. Какво правите, ако сте инвеститор в един такъв свят? Има ли някакви активи, които са по-добри от други активи?

Именно тук е мястото на активното управление.

Ще има печеливши и губещи, а при днешната среда ние ясно виждаме възможности за покупки. Трябва да се внимава за капани в стойността.

Но ако се замислим за растящите лихви и инфлацията, банковите заеми на средния и големия пазар, книжата с плаваща лихва, увеличаване на експозицията по суровините и неща с по-висока корелация с инфлацията, недвижимите имоти – всичко това са различни възможности и затова говоря за диверсификация.

Имаме активно управление, но и вие можете да сте по-категорични и целенасочени и да извлечете ползи от покачващите се лихви, да сте във висока корелация с инфлацията и инфлационната среда.