Лиз Тръс смени плана

Лизи Бърдън, Bloomberg

13:57 | 3 октомври 2022
Обновен: 13:59 | 3 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Изглежда те отчасти правят обратен завой, защото спрямо миналата седмица за пазарите обратът е частичен.

Така е и в Бирмингам напрежението нарасна неимоверно и правителството трудно се справя. Всъщност, министърът е тук наблизо и дава интервюта и ние се надяваме също да разговаряме с него. Той заяви, че премахването на данъка от 45% се е превърнало в проблем отклоняващ вниманието от редица други силни политики. Правителството обяви и огромния пакет от енергийни помощи, така че те отчаяно се опитват да си възвърнат политическото доверие, за да го осъществят.

Попитан какво се е променило, той каза: вслушахме се в хората, разбрахме какво ни казват. На въпроса дали обмисля оставката си, той отговори: „Ни най-малко.“ Но оставката му изглежда неизбежна: премиерът го хвърли на вълците вчера като го обвини за премахването на високия данък.

Натиск оказа и бившият министър Майкъл Гов като каза, че това не е пример за ценностите на торите. Въпросът сега е колко от останалите мерки в пакета ще оцелеят, защото това може да приглуши политическите притеснения, но за пазарите има много други притеснения, защото това реално ще се финансира  чрез заем. Бюрото за бюджета реално е заглушено и му е забранено да дава прогнози, така че няма да чуем позицията им до 23 ноември. Така че, притесненията за инвеститорите се запазват, въпреки че лирата поскъпна при тази новина.