Къри от Goldman очаква още затягане на петролните пазари

Джеф Къри, директор Анализи Суровини, Goldman Sachs

13:00 | 3 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Включвате ценовата теория на долара в анализа си на суровините. Говорите за нещо, което сигурно 104% от зрителите и слушателите ни не разбират. Суровините. За година в Япония поскъпнаха с 51%. В САЩ за година скочиха с 22%. Доларът се отразява, нали?

Абсолютно, затова сме озаглавили доклада „Доминацията на долара“. Основното в него е, че докато САЩ вдига лихвите по-бързо от останалата част от света, се получава разлика в глобалните лихви, което оказва натиск за ръст на долара.

Разходите за финансиране в долари расте и хората правят дилевъридж на активите в долари. И суровините са част от тях.

Няма значение дали финансово или физически притежавани активи. По-скоро ще ги ликвидирате и ще задържите кеша като платите 5%, отколкото да поемете риска.

И какво става после? Деноминираните в долари активи потъват в дефлация, което после увеличава реалния американски доход, а това от своя страна подкрепя ръста на лихвите.

Един порочен негативен кръг.

Кажете ни за търсенето и предлагането преди да говорим, ако искате, за следващото заседание на ОПЕК+. Отказвате ли се от уравнението за петрола заради този голям ръст на долара?

Много добър въпрос, който не ме оставя да спя нощем.

Ето какво си мисля.

Да погледнем дефиницията на инфлация. Твърде много пари търсят твърде малко стоки. За да имате инфлация, трябва да бъдат изпълнени двете условия.

Твърде много пари. Твърде малко стоки.

Ние все още имаме твърде малко стоки. Петролният пазар е в дефицит. Запасите са ниски.

И какво става? Паричното предлагане се свива. Така че трябва да намалите ценовите нива, макар че все още имате твърде малко стоки.

Като гледаме общата картина, най-добрия ни сценарий показва продължаващо затягане към края на годината.

Особено като свършат барелите от стратегическия резерв, при стабилизирането в Китай, замяната на газа с петрол в Европа. Тези пазари ще се затягат все повече и повече с напредването на зимата.

Трябва да се появи някаква стабилност в паричното предлагане или в долара, да се реши проблема с ликвидността и чак тогава тези фундаменти може да се вдигнат нагоре.

Сега обаче трябва да разграничаваме това, което става при паричното предлагане от търсенето и предлагането.