Учени, нападани от групи, отричащи климатичните промени

Маги Мърфи, Bloomberg

10:35 | 26 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Социалните медии карат климатолозите да се тревожат от нещо извън последиците от глобалното повишаване на температурите.

Все повече учени, които проверяват фактите около климата са нападани от хора отричащи климатичните промени и последователи на конспиративни теории. За малко повече от десетилетие, фондът за правна защита на климатичната наука е помогнал на 240 учени да отблъснат такива атаки.

Но защо се случва това? Основно, защото учените проверяват документи и фалшива информация, които се изнасят в социалните медии като Facebook и TikTok. Две организации, „Отчетност и надзор над правителството“ и „Защитници на енергийната политика“ са най-агресивни в преследването на учени с дела по закона за свобода на словото.

Съкращенията на имената им са такива, че имитират достоверни държавни агенции. Методът им се състои в подаване на стотици искания за достъп до публични документи към университетите и агенциите, в които работят тези учени проверяващи фактите и ги публикуват в сайта Climate Feedback.

Питър Неф известен и като „айси пийт“ за последователите си в TikTok, проверява факти за сайта от 2016. Той казва, че подобни съдебни дела могат да накарат учените да се чувстват все едно поемат лична отговорност за споделяне на професионалното си мнение.

Крайната цел на тези групи е да направят още по-трудно различаването на фактите от измислиците.